- Ανόβερο
- (Hannover). Πόλη (516.800 κάτ. το 2002) της Γερμανίας, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Κάτω Σαξονίας. Είναι χτισμένη στον ποταμό Λάινε που εκβάλλει στον Άλερ, παραπόταμο του Βέζερ, σε υψόμετρο 55 μ. Παρότι ανοικοδομήθηκε με σύγχρονο ρυθμό μετά τις καταστροφές του B’ Παγκοσμίου πολέμου, διατηρεί ακόμα χαρακτηριστικά σπίτια με προσόψεις όπου στην τοιχοποιία έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα το ξύλο.
Η μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης άρχισε γύρω στα μέσα του 19ου αι. και σε αυτό συνέβαλε το άνοιγμα λιμανιού στο Μίτελαντνκαναλ, της πλωτής διώρυγας που ενώνει απευθείας τον Ρήνο με τον Έλβα. Σημαντικές είναι οι βιομηχανίες ελαστικών και άλλων χημικών προϊόντων, όμως υπάρχουν και αξιόλογες βιομηχανίες παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων, υφαντουργικές και μηχανουργικές. Σιδηροδρομικός κόμβος με έντονη διαμετακομιστική κίνηση, η πόλη είναι και εμπορικό κέντρο, ιδιαίτερα του ανθρακοφόρου λεκανοπεδίου του Α. Οι βιομηχανικές εκθέσεις του Α. είναι από τις σημαντικότερες σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα την Expo 2000. To Α. είναι επιπλέον γνωστό ως κέντρο ανώτερων τεχνικών και βιομηχανικών σπουδών και έχει πολύ έντονη πολιτιστική και καλλιτεχνική κίνηση, με επίκεντρο πολυάριθμα μουσεία και πνευματικά ιδρύματα, καθώς και ινστιτούτα κλασικής παιδείας. Από τα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης αξίζει να αναφερθούν η Μαρκτκίρχε του 14ου αι. και ο πύργος του Χέρενχαουζεν του 18ου αι.
Στο Α. οφείλει την ονομασία της και η ιστορική περιοχή που εκτείνεται γύρω από την πόλη και στην οποία βρίσκονται οι πόλεις Χίλντεσχαϊμ, Λούνεμπουργκ και Γκέτινγκεν.
Ιστορία. Την εποχή του Καρλομάγνου, στο Α. κατοικούσαν σαξονικά φύλα· αργότερα, αποτέλεσε τμήμα του δουκάτου των Μπράουνσβαϊγκ και όταν o οίκος αυτός χωρίστηκε σε διάφορους κλάδους, το Α. δόθηκε στον Γουλιέλμο τον νεότερο, αρχηγό του οίκου των Μπράουνσβαϊγκ-Λίνεμπουργκ-Α. Έπειτα από διάφορες υποδιαιρέσεις, οι άρχοντες του Α. συνενώθηκαν πάλι υπό τον Ερνέστο Αύγουστο, ο οποίος επέβαλε το αδιαίρετο του κράτους του Α. (1682) πετυχαίνοντας το 1692 να του αναγνωριστεί ο τίτλος του εκλέκτορα. Το 1714, ο γιος του Γεώργιος ανέβηκε στον θρόνο της Αγγλίας ενώ εξακολουθούσε να κυβερνά και το Α., πραγματοποιώντας έτσι μία προσωπική ένωση των δύο χωρών. Η ένωση αυτή δεν μπόρεσε να διατηρηθεί πια, όταν στον θρόνο της Αγγλίας ανέβηκε η βασίλισσα Βικτορία (1837), επειδή στο Α., που είχε στο μεταξύ ανακηρυχθεί βασίλειο (1814), δεν ήταν αποδεκτή η άνοδος γυναικών στον θρόνο. Βασιλιάς του Α. έγινε ο Ερνέστος Αύγουστος, θείος της βασίλισσας Βικτορίας. Το 1866, η Πρωσία προσάρτησε το Α. επειδή είχε πάρει μέρος στον εναντίον της πόλεμο στο πλευρό της Αυστρίας. Ο Γεώργιος Ε’του Α. εκπατρίστηκε και με τον τίτλο του δούκα του Κάμπερλαντ αρνήθηκε να αναγνωρίσει την προσάρτηση, όμως το 1913 ο ανιψιός του Ερνέστος Αύγουστος παραιτήθηκε από κάθε διεκδίκηση, με αντάλλαγμα το δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ.
Ο Ερνέστος Αύγουστος, εκλέκτορας του Ανόβερου (1692).
Ο πύργος του Χέρενχαουζεν (18ος αι.) στο Ανόβερο, ονομαστός για τους θαυμάσιους κήπους του (φωτ. Sef).
Dictionary of Greek. 2013.